top of page
Search

Ta kontroll över din egen tid och dina prioriteringar - Äg din egen dag!

Föreställ dig att du kommer in till jobbet en vanlig fredag. Du har inga möten inbokade och har hela förmiddagen på dig att producera den där viktiga utredningen som du har lovat att skicka innan helgen. Din plan är att ha utkastet färdigt innan fredagslunchen i vårsolen ute med kollegan och sen korrläsa och göra de sista finslipningarna på eftermiddagen innan du kring klockan 14 skickar iväg den. På sådan sätt har du god tid att sedan förbereda måndagens möte och gå hem tidigt redo för helg. Allt känns så bra!


Du visslar en liten trudelutt på vägen till kaffemaskinen och ser fram emot att ta din kaffekopp och sätta dig med utredningen.


Men då träffar du på Lisa som ”bara vill bolla en liten grej”. Den ”lilla grejen” visar sig vara en mycket komplex utredning som du nu dras in i och tar mer än en timme i anspråk.


Du lyckas smita från det spontana mötet med Lisa när du ser på telefonens display att en klient ringer. Du tar samtalet och piper iväg till ditt eget rum. Väl där blir du upptagen med att diskutera strategi för processen nästa månad. Klienten är mycket pratglad och samtalet drar ut på tiden.


När ni väl lägger på luren är klockan några minuter i 12 och du får springa till utelunchen med kollegan, som du tillbringar med att fundera på hur du nu ska hinna med att leverera både den viktiga utredningen och förbereda mötet inför måndagen, och tyvärr hör inte mer än brottstycken av kollegans roliga berättelse om fjällen och utspillda öl.


Du springer tillbaka till kontoret och hinner nästan inte ens innanför dörrarna då du får reda på att ni bara MÅSTE ha ett extrainsatt delägarmöte på eftermiddagen som du VERKLIGEN behöver vara med på.


Luften går helt ur dig och du ger upp. Du konstaterar att du varken kommer att hinna producera utredningen eller förbereda mötet på måndag och att det både blir blir kvälls- och helgjobb denna helg också.


Känner du igen dig? Låter du andras agendor styra din dag?


Vad skulle hända om du tog kontroll över din egen tid och var tydligare med dina prioriteringar? Är det kanske möjligt att be kollegan som vill bolla något på förmiddagen att vänta tills efter lunch då du både har hunnit producera ditt utkast på den viktiga utredningen och kan gå på fredagslunchen avslappnad och närvarande?


En sådan liten ändring i ditt arbetssätt kan göra otrolig skillnad, både för din effektivitet, kvaliteten på ditt arbete och inte minst kvaliteten på din fritid och familjeliv. Och samtidigt hjälper du din kollega - men det sker inte på bekostad av dina egna prioriteringar.


Så fundera nu en stund på hur kan du äga din tid idag? Vad är inte förhandlingsbart för dig idag?


Önskar dig en härlig och produktiv dag!


15 views0 comments

Recent Posts

See All

Kommentare


bottom of page